mobila la comanda mdf elem 2

mobilier de inspirație calculată

ghid materiale

calitatea fabrikart

Nu facem rabat la calitate când vine vorba de materialele din care fabricăm mobilierul tău. De la MDF vopsit cu o tehnologie specială pentru fronturi, la canturi folosite chiar și pe laturile ne-vizibile ale mobilei, acordăm atenție fiecărui aspect.

MDF

MDF-ul (Medium density fibreboard) este un panou fibrolemnos cu densitate medie. Acesta este un produs din lemn, rezultat din separarea lemnului moale în fibre, în combinaţie cu ceară şi răşini. Se produce sub formă de panouri, prin încălzire şi presare.
Densitatea medie se referă la dimensiunea fibrei lemnoase care intră în compoziţia plăcii. Acest lucru permite prelucrearea inclusiv pe suprafata, frezare, finisaje bune pe suprafeţe rotunde, aspect pe care îl putem observa cel mai des la mobila de bucătărie şi baie unde uşile corpurilor suspendate au marginea rotunjită. MDF-ul trebuie vopsit înainte, fiind mai rezistent la umezeală decât PAL-ul, de aceea se pretează foarte bine pentru mobilierul din baie şi în bucătărie.
Se pot adauga elemente reliefate, se poate taia orice formă, practic poti deveni un mic artist. Densitatea crescută, obținută prin procesul de fabricare, fac din MDF un material rezistent nu doar la umiditate ci și la comprimare. Aceste 2 caracteristici îl recomandă îndeosebi pentru mobilierul de bucatarie sau cel de baie.
De asemenea, un mare avantaj este constituit de remedierea foarte ușoară a zgârieturilor, tăieturilor sau a loviturilor ce pot aparea în timp. Spre deosebire de alte materiale, MDF-ul poate fi revopsit și recondiționat ușor. Aceste costuri de mentenanță sunt foarte mici și nu fac altceva decât să evidențieze MDF-ul vopsit în detrimentul celorlate opțiuni de mobilier.

PAL

Materialul principal din care se confecţionează mobilierul în prezent, este PAL-ul (Placă Aglomerată de Lemn). Pal-ul este obţinut prin presarea rumeguşului împreună cu un clei special care îi conferă duritate şi rezistenţă. Cu cât densitatea este mai mare, cu atât PAL-ul este mai rezistent. Ulterior, pe placa de PAL se aplică folie de melamină care imita nuanţe de lemn sau culori uni şi poate avea structuri diversificate: netedă, lucioasă, perlată sau striată, matasoasa, supra natural, high gloss, etc.
PAL-ul este disponibil in diferite grosimi, pentru mobilierul Fabrikart utilizam PAL de minim 18 mm, astfel incat acesta sa reziste uzurii si timpului.

Blaturi de bucătărie

Cele mai des utilizate sunt blaturile din PAL si blaturile din material compozit.

Blaturile din PAL sunt fabricate din PAL de grosime min.40 mm şi acoperite cu o folie specială(HPL) în diverse culori şi nuanţe. Acest tip este cel mai des întâlnit datorită faptului că sunt uşor de prelucrat, pot fi găsite într-o varietate mare de nuanţe, sunt termorezistente (rezistă la temperaturi mai ridicate), sunt ignifuge (nu ard decât la flacără deschisă pe termen mai lung), sunt rezistente la aburi, sunt rezistente la majoritatea soluţiilor acide folosite într-o bucătărie.
Aceste blaturi prezinta un canal de scurgere în partea frontala inferioară, care împiedică scurgerea lichidelor spre corpurile de mobilă pe care este aşezat. La capete se pot adauga terminaţii de aluminiu fixate cu silicon pentru a nu permite umidităţii să ajungă la PAL, sau se poate monta cant ABS, cu maşini speciale. In locul unde blatul întâlneşte peretele se poate fixă un ,,înălţător de blat” sau ,,antistropi”, pentru a evita scurgerea diverselor lichide între blat şi perete. Cele mai des folosite grosimi de blaturi sunt cele de 30 mm şi cele de 40 mm, dar se găsesc şi grosimi mai mari.
Blaturile din compozit rezistă la apariţia petelor de murdărie şi împiedică pătrunderea microbilor în interiorul materialului, compozitul fiind un material neporos,. Acesta poate fi prelucrat în orice formă, drept urmare poate fi realizata şi chiuveta din el. Deşi este foarte rezistent, comparabil cu piatra, este uşor de prelucrat.
Este uşor de curăţat, folosindu-se doar apă şi substanţe obişnuite de curătare şi este disponibil într-o paletă largă de culori.

Canturi

O altă componenta importantă a mobilei este cantul, care se aplică muchiilor PAL-ului. Cantul poate fi de mai multe feluri.
Cant de hârtie adezivat – acesta este un cant de hârtie melaminată cu adeziv pe partea inferioară. Se aplică cu fierul de călcat sau cu un feon special; este cea mai economică soluţie de cantuire, dar şi cea mai puţin rezistentă. Se poate folosi la orice tip de mobilă.
Cantul de hârtie neadezivat – acesta este un cant de hârtie melaminată care nu are adeziv pe partea inferioară. Se aplică cu o maşină specială, la temperaturi ridicate; este cea mai economică soluţie de cantuire, dar şi cea mai puţin rezistentă. Se poate folosi la orice tip de mobilă. Utilizam acest tip de cant la politele mobile pentru muchile care nu se vad.
Cantul ABS este obtinut dintr-un plastic rezistent la temperaturi înalte. Se aplică prin lipirea cu un adeziv special cu ajutorul unei maşini de aplicat cant, la temperaturi între 160 – 220 de grade Celsius. După aplicare surplusul se taie cu o freză speciala. Se finisează cu pâslă pentru curăţarea tuturor resturilor de cant rămase în urma frezării. Este foarte rezistent în timp (are rezistenţă mecanică mare), rezistă la apă, adezivul oprind infiltraţiile de apă dintre cant şi pal. Se gaseste în aceeaşi nuanţă cu PAL-ul, fiind cea mai bună variantă de cant existentă pe piaţă. Chiar daca este mai scump decât celelalte variante, este şi cel mai rezistent.

Balamale

Cele mai întâlnite componente ale unei mobile sunt balamalele. Sunt de mai multe feluri, în funcţie de deschiderea uşilor (uşi normale, de colţ etc.). Din punct de vedere funcţional, se împart în:
Balamale simple (balamale aruncătoare) – au rolul doar de a închide uşa. Lăsată deschisă, uşa tinde să se închidă singură datorită arcului intern al balamalei.
Balamale cu amortizare – au rolul de a încetini închiderea uşii pentru a nu face zgomot. Lăsată deschisă, uşa tinde să se închidă singură datorită arcului intern al balamalei dar închidere face lent. Sistemul de amortizare diferă de la producător la altul, rezultatul fiind acelaşi. Diferenţa constă în fiabilitate (la câte deschideri şi închideri rezistă) şi în design (pot avea amortizorul integrat, pentru a nu fi vizibil, sau ataşat braţului balamalei).
Balamale ON-TOUCH – au rolul de a deschide uşa. Lăsată liberă, uşa tinde să se deschidă larg. Pentru a sta închisă, este utilizat un sistem de crichet magnetic sau cu cârlig. Din poziţia închisa a uşii, cu o simplă apăsare spre interior a uşii, sistemul eliberează uşa, aceasta deschizându-se larg, dar lent. Avantajul acestor balamale consta in faptul că nu mai trebuie folosite mânere, aspectul exterior fiind mai rafinat.
Toate balamalele sunt dotate cu şuruburi, dispuse pe braţul balamalei, care au rolul de reglaj fin al uşii (stânga-dreaptă, apropiere-depărtare).
Unele balamale, în funcţie de producător, au un sistem de decuplare a uşii, necesar în cazul demontării mobilei, pentru a nu fi nevoie să demontaţi balamaua.
Balamalele utilizate de noi sunt marca BLUM, unul dintre furnizorii de top in plan mondial si cu solutii ce satisfac orice exigenta.

Glisiere

Glisierele sunt mecanismele care fac posibilă funcţionarea unui sertar. Ele pot fi cu extracţie parţială – sertarul iese afară din corpul mobilei în proporţie de 80% sau cu extracţie totală – sertarul iese afară din corpul mobilei în proporţie de 100%.
Din punct de vedere al solutiei constructive, regasim:
Glisierele cu rolă, care au extracţie parţială si suportă o sarcină de aproximativ 20kg. Desi este sistemul cel mai ieftin şi cel mai des utilizat până acum, este slab calitativ si pierde teren în favoarea noilor sisteme moderne. De aceea, la Fabrikart am ales sa nu utilizam aceste sisteme.
Glisiere cu bile pot fi cu extracţie parţială sau cu extracţie totală. Sistemul de rulare este format din mai multe bile mici (de rulment), unse cu un lubrifiant special pentru a culisa mai uşor. Sunt mai silenţioase decât glisierele cu rolă şi prezinta o stabilitate mai mare. Pot suportă greutăţi de până la 35 – 40 Kg si se pot aplica pe orice tip de sertar. Cu acestea aveti acces rapid şi uşor la întreg conţinutul sertarului (pentru variantă cu extracţie totală). Se elimină zgomotul făcut de sertar la închidere (variantă cu amortizare). Pot avea lăţimi diferite (3.5 cm, 4.5 cm). Se montează pe părţile laterale ale sertarului, fiind vizibile integral. Pot fi simple sau cu sistem de amortizare integrat. Nu au nici un tip de reglaj. Sunt disponibile doar cromate. Sunt mai scumpe decât glisierele cu rolă, dar mai ieftine decât celelalte tipuri de glisiere.
Glisiere ascunse – pot fi cu extracţie parţială sau cu extracţie totală. Si acest tip de glisiere pot fi simple – cu deschidere normală, cu amortizare – sistem de preluare şi închidere silenţioasă, sau cu sistem ON-TOUCH – închidere-deschidere prin împingerea sertarului (nu mai este nevoie de mâner).
Nu sunt vizibile când sertarul este deschis, la realizarea sertarelor de acest tip se lasă marginile să coboare mai jos decât fundul sertarului, ele acoperind glisierele. Sistemul de rulare este format din cilindri mici care ajută la culisarea părţilor componente ale sertarului. De asemenea, exista variante cu sisteme suplimentare de roţi dinţate pentru sincronizarea deschiderii sertarului, în aşa fel încât sertarul să nu aibă ,,joc” stânga-dreaptă. Au reglaj sus-jos pentru partea din faţă a sertarului. Avantajele acestor glisiere il reprezinta accesul rapid şi uşor la întreg conţinutul sertarului (pentru variantă cu extracţie totală), eliminarea zgomotului făcut de sertar la închidere (variantă cu amortizare), sistemul suportă greutăţi între 30 şi 50 kg. Acestea sunt disponibile pe o nuanţă satinată. Aceste glisiere au un pret mai ridicat, comparativ cu alte solutii, avand insa avantajele calitatii, fiabilitatii si aspectului. Pentru acest tip de glisiere, noi recomandam marca Blum.

Pistoane cu gaz

Se utilizeaza la deschiderea şi închiderea verticală a uşilor de mobilier, prin 1 sau 2 pistoane, în funcţie de dimensiunile şi materialele din care sunt executate fronturile de uşi ale corpurilor de mobilier. Sistemul este proiectat in asa fel încât, după ce aţi deschis puţin uşa (la un unghi de aproximativ 10 grade), pistonul să preia sarcina dechiderii complete, până la unghiul maxim de 90 grade. Viteza de deschidere este redusă treptat până în momentul în care uşa se opreşte lin în poziţia finală de deschidere.
Se regăsesc în mobilierul de bucătărie, living, camera de copii, băi, dormitoare precum şi în amenajările din camerele de hotel, restaurante, mobilă din instituţii, şcoli, etc. Se utilizează atât pentru uşile din pal sau din lemn masiv cât şi din sticlă cu profil din aluminiu sau MDF.
Există de pistoane de diferite forţe (60 N, 80 N, 100 N, 120 N, 150 N si 200 N) pentru a putea susţine uşi de diferite dimensiuni şi respectiv greutăţi.
Pentru uşi cu lăţimea mai mare de 600 mm este necesara utilizarea a 2 pistoane de forţe egale.

Sistem de ridicare a uşilor basculante

La deschidere, frontul se rabatează parţial deasupra corpului permiţând acces total la conţinutul dulapului. Se încadrează perfect în liniile moderne de design, care exclud adesea utilizarea uşilor convenţionale. Sistemul de prindere ocupă suficient de puţin loc în interiorul dulapului. Se poate monta pe uşi din pal şi pe uşi din sticlă cu rame din aluminiu sau MDF cu profil lat.

Sistem de ridicare a uşilor pliante

Sistemul permite deschiderea uşilor realizate din fronturi duble cu dimensiuni egale sau asimetrice. Deschiderea este uşoară, uşile pot fi oprite în orice poziţie iar închiderea este lină şi silenţioasă. Se poate monta pe uşi din pal şi pe uşi din sticlă cu rame din aluminiu sau MDF cu profil lat sau înguste.

Sistemul de feronerie pentru uşi pivotante

Permite folosirea optimă a spatiului în bucătărie si nu numai.
Usa dulapului se opreste în pozitia dorită, se deschide usor, se inchide lin si silentios. Este ideal pentru dulapuri superioare cu înălţimi reduse.

Te rugăm să introduci mai jos termenii pe care dorești să îi cauți